Ga naar hoofdinhoud
Broeder Tuck ontmoet Swink

Willem van Spaendonck is onze Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt. Als ervaringsdeskundige wil hij laten zien dat die inclusieve arbeidsmarkt echt mogelijk is. In deze blogserie portretteert hij mensen die door hun andere gebruiksaanwijzing bijzondere talenten ontwikkeld hebben en hun werkgever. Deze week ontmoet Willem, werknemer Vincent en directeur Niels van Swink.

Het verhaal van Swink

Swink helpt bedrijven om beter te presteren op het internet. Het team van Swink bestaat voornamelijk uit ervaren online specialisten met autisme. Waarom? Omdat mensen met autisme beschikken over buitengewone kwaliteiten, zoals een sterk ontwikkeld analytisch en probleemoplossend vermogen. Hierdoor zijn zij de beste in hun vak en zijn klanten verzekerd van de beste service.

Het verhaal van Vincent

Vincent is een zelfverzekerde man die weet hoe zijn klanten op een goede manier kan bedienen. Hoe anders was dat twaalf jaar geleden toen hij zijn sollicitatiegesprek bij Swink eindigde met de woorden: “Ik denk dat hem niet gaat worden, hé?”

Hij zei dit puur om het gesprek te kunnen beëindigen en weg te kunnen. Gelukkig adviseerde zijn gesprekspartner hem om daar nog maar een nachtje over te slapen… Met een goede afloop, want Vincent floreert alweer twaalf jaar bij Swink. Door in blokken te werken, houdt hij overzicht en bedient hij de klanten naar volle tevredenheid. Op de vraag of hij niet bang is om een spoedgeval te missen, is zijn antwoord duidelijk: Wij hebben drie uur om het op te lossen en negen van de tien keer halen wij die deadline. Vroeger werd ik onzeker en piekerde ik lange tijd als er iets misging. Nu denk vooral wat kan ik doen om deze fout in de toekomst te voorkomen,” aldus Vincent.

Swink is volgens Vincent een heel speciaal bedrijf. “Wij kijken eerst naar de persoon en de functie en creëren dan werkomgeving waarin iedereen optimaal functioneert. Daarnaast zijn de bedrijfsregels helder: Als iemand een koptelefoon op heeft, stoor je hem of haar niet. Op de vraag of het gemakkelijker is om vrijwel alleen met mensen met autisme samen te werken zegt hij “Mensen met autisme zijn net mensen, de ene reageert anders dan de ander. Ik heb geleerd om naar iemands lichaamshouding te kijken. Is die gespannen? Dan stoor ik die persoon niet.”

Leuk om te vermelden is dat Swink ook de sollicitatie-proces autismevriendelijker heeft gemaakt. Kandidaten krijgen de vragen vooraf toegestuurd, zodat ze zich kunnen voorbereiden en vluchtgedrag niet meer nodig is. En over Vincent zelf: Hij is groot Ajax-fan en bezoekt naast zijn werk regelmatig uitwedstrijden in Europa.

5 vragen aan Niels van Buren

  1. Wat zou je als eerste doen als directeur van het UWV?
    Mijn mensen meer beleidsvrijheid geven! Zodat er sneller beslissingen genomen kunnen worden. Ik zie bij het UWV veel welwillende mensen die op de een of andere manier regelmatig minder snel kunnen handelen dan gewenst.
  2. Wat is het geheim van Swink?
    Wij vragen onze mensen wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren en vervolgens creëren wij die gewenste omgeving. Dat inspelen op de behoeften zorgt ervoor dat zij optimaal in de positie gebracht worden om te zorgen voor een goede dienstverlening en tevreden klanten.!
  3. Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt?
    Dat zijn er wel meer dan één geweest… Maar in 2019 lieten wij ons sociale hart te zeer spreken. We namen meer meer mensen aan dan we nodig hadden en dat is op termijn niet vol te houden. We hebben van die fout geleerd en groeien nu met 50% per jaar.
  4. Wat doe jij om de wereld inclusiever te maken?
    Mijn belangrijkste bijdrage aan de maatschappij is Swink. Ik vind het geweldig om te laten zien dat ‘state-of-the-art dienstverlening mogelijk is door gebruik te maken van de talenten van mensen met autisme. Daarnaast zit ik in het bestuur van de Social Impact Factory en help hen met impact maken.
  5. Welke bekende Nederlander zou je willen ontmoeten en wat zou jouw eerste vraag zijn?
    De Koning! En dan zou ik hem vragen wat híj nodig heeft om goed te functioneren.

Lees hier het hele verhaal van onze Broeder Tuck.

Back To Top