Skip to content
Schoonmakers Boxtel- Breedweer

Verwachtingsvol en wantrouwend kijken negen paar ogen mij aan in de patio van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Zouden ze nu eindelijk duidelijkheid krijgen over wat hen als hardwerkende schoonmakers na 12 augustus te wachten staat? Worden ze door de nieuwe schoonmaakpartij De Coöperatie Gewoonschoon echt als grofvuil langs de kant gezet?

Hoe het allemaal begon

Vier jaar geleden krijgt Breedweer Facilitaire Dienstverlening uit Uitgeest via een Europese aanbesteding de schoonmaak van de OMO scholen in Boxtel gegund, het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Baanderherencollege (BHC). Volgens artikel 38 uit de schoonmaak-cao neemt Breedweer het zittende schoonmaakpersoneel over van de latende partij. Deze regel is opgesteld om de schoonmakers te beschermen. Dit is hoe het hoort, maar vier jaar later is het totaal anders en dreigen negen hardwerkende schoonmakers na 12 augustus hun baan te verliezen.

Welk spel wordt hier gespeeld?

Een dubieuze werkwijze

Omdat de vierjarige-overeenkomst 12 augustus afloopt, stelt Breedweer OMO al enige tijd terug de vraag wat hun intenties zijn. Na lang wachten, krijgt Breedweer per telefoon te horen dat het contract afloopt en dat ze niet opnieuw aan gaan besteden omdat ze lid zijn van een schoonmaakcoöperatie. Deze coöperatie heeft als doel mensen te ontwikkelen om hen richting arbeid te brengen bij reguliere werkgevers. Maar wat er nu gebeurt is dat zij reguliere werknemers op straat zetten. Op arbeidsrechtelijk gebied geldt voor deze constructie namelijk geen schoonmaak-cao en zo omzeilt de opdrachtgever de regel om het zittende personeel over te nemen. Welk spel wordt hier gespeeld?

Aan de kant gezet

Farida, Pinar, Nancy, Brenda, Patricia, Michael, Esther, Ans en Saskia werken allemaal al jarenlang in de schoonmaak, waarvan een lange tijd op het JRL en BHC. Als ik hen vraag wat het met hen doet dat er op deze manier met hen om wordt gegaan, hebben ze allemaal hetzelfde antwoord. ‘De onzekerheid is verschrikkelijk, we weten niet wat er met ons gaat gebeuren. Er valt een inkomen weg en het voelt alsof we tussen wal en schip vallen,’ vertelt meewerkend voordame Brenda. ‘Breedweer heeft ons alternatieve banen aangeboden, maar die zijn of overdag (terwijl we nu in de avond werken) of te ver weg, dus daar kunnen we niks mee. Naast het financiële gemis, is er ook het gemis van het sociale gebeuren. We zullen elkaar vast nog eens zien, maar niet meer dagelijks.’

Blijven hard werken

Dat dit schoonmaakteam uit het juiste hout gesneden is, blijkt als voordame Farida laat weten dat ze ondanks alles als team nog steeds zorgen voor schone scholen. ‘Sinds we weten dat we waarschijnlijk onze baan kwijt zijn, is bij veel van ons de motivatie weg. Toch blijven we 100% schoonmaken en laten we alles netjes achter.’ Rayonleider Anja Vos die met pijn in haar hart 12 augustus afscheid moet nemen van haar team, vertelt dat veel mensen, waaronder de conciërge, zich afvragen waarom dit zo gespeeld wordt. ‘En ook leraren stellen ons de vraag waarom we eigenlijk wegmoeten. Ze zijn juist ontzettend tevreden over ons,’ vult Brenda aan.

Breedweer in actie

Breedweer kan zich absoluut niet vinden in deze gang van zaken en vraagt zowel de lokale als de landelijke politiek om op te staan. Directeur Jack Stuifbergen: ‘Laten we nu eindelijk de Participatie-wet uitvoeren zoals deze bedoeld is. Graag zoeken wij samen naar een oplossing voor sociale werkplaatsbedrijven om hun verdienmodel in stand te houden én de doelgroep kans te geven op een reguliere baan. Iedereen heeft tenslotte het recht om te werken. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze toppers straks toch weer op het JRL en het BHC aan de slag kunnen.’

Lege stoelen

De hechte band van de groep wordt bevestigd, als ik vraag om een groepsfoto voor bij het artikel. Het is of allemaal of niet! En aangezien een aantal schoonmakers liever niet op de foto willen, is het antwoord nee. Als iedereen de patio verlaten heeft, rest mij niets anders dan de foto van de verlaten lege stoelen in de patio. Dit zegt eigenlijk alles…

Breedweer is absoluut niet geïnteresseerd in het terugkrijgen van de opdracht. Wij willen dat deze hardwerkende schoonmakers die al jaren met veel plezier in Boxtel werken, gewoon hun baan behouden!

 

Back To Top