Skip to content

Hoe valt Premier voor alle Nederlanders te rijmen met Eigen volk eerst?

Op meerdere manieren ben ik geschokt door de verkiezingsuitslag van vorige week. Hoe kan een partij die een groot deel van de Nederlanders uitsluit, de grootste worden? Ook heb ik mij verbaasd over het feit dat in het begin van de tv-uitzending aangegeven werd op basis van welke thema’s mensen gestemd hebben en dat het klimaat daarbij niet in de top zes staat. Dat zet mij enorm aan het denken, want in mijn vriendenkring of via LinkedIn kom ik niet aanraking met de PVV. Ik zit niet op Facebook, X, Instagram of Tik Tok. Kennelijk leef ik dus in een bubbel en daar wil ik graag uitkomen.

De grote winnaar

In de laatste decennia was er altijd wat ik een populistische partij noem ofwel de grote winnaar. Eerst was het de LPF, vervolgens de PVV, Forum voor Democratie, de BBB en nu weer de PVV. Er is dus alle jaren veel onvrede in de maatschappij. De kansenongelijkheid is gegroeid en wel op verschillende assen: allochtoon/ autochtoon, jong/oud, hoger of middelbaar geschoold en wel of geen arbeidshandicap. Hoe kunnen we nu een mooie en open samenleving bouwen waarin een ieder de kans krijgt zich te ontwikkelen tot wie de persoon hij, zij of hen wil zijn?”

Ook zij leven in een bubbel

Ik sta links van het midden en als ik het verkiezingsprogramma van de PVV lees, heb ik grote bedenkingen. Gelukkig geeft de heer Wilders aan binnen de grenzen van de wet te willen blijven opereren, waardoor er iets meer ruimte komt. Ik vraag mij af hoe je een premier voor alle Nederlanders bent en tegelijkertijd eigen volk eerst zegt? Ik heb de kandidatenlijst van de PVV doorgenomen en gezien dat het een klein maar hechte groep mensen is, vrijwel iedereen is gemeenteraadslid of lid van de Provinciale Staten. Ook zij leven dus eigenlijk in een bubbel.

Ik werk bij Breedweer, een bedrijf dat iedereen een kans wil geven en daarom continu bezig is bubbels door te prikken. Ik ben nieuwsgierig naar de persoon achter de PVV en of wij iets gemeenschappelijks hebben. Wat mij aanspreekt, is dat er een aantal kandidaten heel praktisch ingesteld is. Dat zou een gemeenschappelijk punt kunnen zijn.

Mijn vraag is dan ook:
Welk kandidaat-Kamerlid van de PVV is bereid om over zijn eigen schaduw heen te stappen en met Broeder Tuck in gesprek te gaan om zo in ieder geval mijn impactbubbel groter te maken?

 

 

Back To Top