Skip to content

Als kind droomde Koen ervan om piloot te worden. Die droom is gedeeltelijk uitgekomen. Koen gaat de hoogte in, alleen niet met een vliegtuig maar met een hoogwerker. Met een tevreden glimlach op zijn gezicht vertelt Koen over zijn werk bij De Ster Bedrijfsdiensten.

“Ik ben de tel kwijt, maar volgens mij werk ik hier al 25 jaar,” begint Koen zijn verhaal. “Ik was al actief in de schoonmaak en de glasbewassing en via via kwam ik bij De Ster terecht. Daarnaast heb ik veel gewerkt als onderhoudsmonteur van gokkasten en in de kermiswereld voor het onderhoud van machines en verlichting. Ik begon bij De Ster zonder papieren en heb het vak in de praktijk geleerd. Inmiddels heb ik alle benodigde certificaten, zoals glazenwasserscertificaat en VCA gehaald. En graag wil ik door voor mijn papieren in het gevel- en vloeronderhoud. Ik ben allround medewerker en pak alles aan wat op mijn pad komt van glazenwassen, schoonmaak tot gevelreiniging en vloeronderhoud.”

Van schaftkeet tot nieuwbouw

Koen was vanaf het prille begin kind aan huis bij De Ster en heeft het bedrijf zien groeien. “We begonnen in een kleine schaftkeet en kijk eens naar het prachtige pand aan de Steenzoutweg waarin we nu zitten. De nieuwe locatie was wel even schakelen. De eerste twee dagen reed ik gewoon als op de automatische piloot naar de Breemarsweg in Hengelo.”

Veiligheid

Niet alleen qua omvang en locatie heeft Koen alle ontwikkelingen meegemaakt. Ook qua werkzaamheden is er veel veranderd door alle regels op het gebied van veiligheid. “Vroeger stonden we tot vijfhoog op de ladder. Nu mogen we nog maar tot driehoog en doen we de rest met de hoogwerker. Hetzelfde geldt voor het tillen van materiaal. Nu mogen we maximaal 25 kilo tillen, dat was vroeger wel alles.”

Van iets ouds of vies, iets moois maken

Behulpzaam geeft Koen ondertussen een nieuwe collega op de ladder de nodige aanwijzingen. Als hij even later zelf behendig met de hoogwerker omhoog gaat om de niet met een ladder bereikbare ramen te wassen, is hij de rust zelve. Ik begrijp het als hij zegt dat hij zijn werk heerlijk vindt. Lekker buiten je ding doen, en steeds wat anders. Koen vindt alles leuk, maar hij haalt het meeste voldoening uit gevelonderhoud. “Van iets dat oud of vies is, weer iets moois te maken. Dat vind ik leuk.”

Kopjes koffie en complimenten

De vele kopjes koffie die hij als glazenwasser aangeboden krijgt, ziet hij als waardering voor zijn werk. “Maar we krijgen niet altijd wat te drinken hoor. Soms is het dertig graden en krijgen we nog geen glaasje water,” zegt hij met een knipoog. “Het is altijd leuk als klanten je een compliment geven voor het werk. Eigenlijk zijn ze altijd blij met ons omdat wij ervoor zorgen dat ze weer door schone ramen kunnen kijken, door schone trappenhuizen kunnen lopen en kunnen genieten van een schone gevel.”

“Wat ik tot slot nog kwijt wil? Dat ik het altijd goed naar mijn zin heb gehad en dat ik mezelf graag blijf ontwikkelen. Ik kijk dan ook uit naar mijn volgende opleiding gevelonderhoud.”

Back To Top