Hoe is het om als HR-manager te werken bij een snel groeiend bedrijf als Breedweer? Ineke van Til vertelt over de ervaringen die zij heeft opgedaan in de afgelopen anderhalf jaar.

De levenswijze van inheemse volkeren heeft eraan bijgedragen dat ruim 80% van de biodiversiteit op de wereld behouden is. Heel bijzonder aangezien zij maar 5% van de bevolking uitmaken. Wie kunnen we daar beter meer over laten vertellen dan onze eigen Aiyana Elmzoon die niet alleen impact maakt bij Breedweer maar ook met Empowering Indigenous Suriname.
Wie of wat is Empowering Indigenous Suriname?
Empowering Indigenous Suriname is een organisatie die zich inzet voor de Inheemse bevolking van Suriname. We behouden cultureel erfgoed door verhalen en kennis vanuit de gemeenschap te verzamelen. Daarbij creëren we voor het eerst een plek voor de huidige inheemse gemeenschap en de toekomstige generaties om onderzoek te doen naar de Inheemse cultuur en geschiedenis. Tegelijkertijd informeren we de rest van de wereld over wie de inheemsen zijn en laten we hen kennis maken met de prachtige cultuur en rijke kennis die zij bij zich dragen.
Hoe we dit doen? Door middel van ons platform en lesprogramma’s. We sporen de gemeenschap aan om na jarenlange onderdrukking hum stem weer te laten horen en in hun kracht te gaan staan. Dit alles met de positieve benadering om wat moois voor ons allen te creëren. In de toekomst gaan we ons ook meer focussen om het promoten van ondernemerschap en lesprogramma’s voor de gemeenschap zelf.
Hoe verklaar jij dat 5% van de wereldbevolking ervoor kan zorgen dat ruim 80% van de biodiversiteit op de wereld is behouden?
Inheemse volkeren hebben een diepe verbondenheid met de natuur. Daarnaast hebben ze vaak een sterke spirituele en culturele band met het land en de natuurlijke omgeving waarin ze leven. Ze zijn zich erg bewust van het ecosysteem en erkennen de afhankelijkheid tussen mens en natuur. Deze mindset leidt tot zorgvuldig en respectvol gebruik van natuurlijke hulpbronnen. In veel gevallen beheren inheemse gemeenschappen hun territoria op basis van traditionele regels en praktijken. Hierbij houden ze periodieke tijden van rust aan voor bepaalde gebieden. Hierdoor krijgt de natuur de kans om te herstellen. Deze cycli van gebruik en herstel dragen onder meer bij aan het behoud van biodiversiteit.
Welke kennis heeft de inheemse bevolking van de natuur?
Inheemse gemeenschappen hebben vaak diepgaande kennis van hun lokale ecosystemen. Deze kennis hebben ze verkregen door eeuwenlange observatie en overdracht van kennis van generatie op generatie. Deze traditionele kennis omvat informatie over onder meer planten, dieren, seizoenspatronen, weer en bodem. Ze weten hoe ze moeten jagen, vissen, oogsten en telen op een manier die de balans van het ecosysteem respecteert.
Hoe kunnen de verhalen en de kennis en ervaring van de inheemse bevolking ons helpen om onze aarde te behouden voor toekomstige generaties?
Uit de inheemse kennis, leefstijl en werkwijze kunnen we veel inspiratie halen over hoe we met z’n allen beter voor de aarde kunnen zorgen. Maak gebruik van lokaal beschikbare hulpbronnen, kies voor duurzame landbouw technieken (zoals slash and burn) en geef de aarde ook de rust die zij nodig heeft. Neem wat nodig is en niet meer.
Wat is jouw doel met Empowering Indigenous SU?
Mijn doel is om het begrip voor en kennis over de inheemsen te bevorderen en samen met de gemeenschap mooie projecten te realiseren (denk aan bouwen kenniscentra). Daardoor kan iedereen zich ontwikkelen, het beste uit zichzelf halen en volledig in zijn/haar eigen kracht kan gaan staan. Wij nemen als organisatie zelf het initiatief om invulling te geven aan de stappen die genomen kunnen worden ‘na de komma’. Na de komma gaat over de vervolgstappen na het excuus van Rutte en de koning voor het slavernijverleden afgelopen jaar. We beseffen dat we zelf met iets moeten komen aangezien men anders niet weet hoe herstel er überhaupt uit moet komen te zien.