Ooit was het zijn droom om automonteur te worden. Maar als Jermain Altena op zestienjarige leeftijd voor een tussenjaar belandt bij De Ster, blijft hij hangen.

Thuiswerken is sinds het coronatijdperk voor velen algemeen goed geworden. Voor sommigen is het zelfs een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee is werken op afstand niet geboren overigens. Telewerk is al ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw, door de opkomst van goedkope telecommunicatieverbindingen, laptops en toepassingen zoals LAN, cliënt- en serversoftware, groupware en VPN. Ook voor het coronatijdperk was regelmatig remote werken voor velen al normaal. Remote werken heeft echter een bredere betekenis dan thuiswerken. Remote betekent dat je overal kan werken, mits je de benodigde voorzieningen hebt. Vandaar dat in de periode van 2005 tot 2010 remote werkplekken als paddenstoelen uit de grond schoten. Seats2Meet is daarvan wellicht de meest bekende in Nederland. Maar remote werken werd ook normaal in reguliere cafés e.d. Of bij de Bagles & Beans, de stationsrestauratie of zelfs in het park.
Hybride werken
Telewerken, thuiswerken, werken op afstand, remote werken. Het is allemaal leuk, maar achterhaald. Tegenwoordig ga je hybride werken! Hybride werken heeft zelfs zijn eigen summit (de 5e editie alweer op 19 juni 2023 in Hilversum). Maar wat is dat hybride werken dan precies? Welnu, we kennen allemaal het principe ‘work hard, play hard’. Het staat voor een goede balans tussen werken en ontspannen, tussen werk en privé. Geen 6 werkdagen per week van 10 tot 12 uur, maar het liefst 4 dagen van 9 tot 10 uur, zodat er voldoende tijd overblijft voor het gezin, familie, vrienden, sporten en ontspannen. Toch bleek dit voor een grote groep werkenden niet genoeg. En toen ontstond hybride werken. Het is een combinatie van vaste fysieke ontmoetingsruimten, werkplekken die je ergens onderweg kunt boeken, thuiskantoren, hippe en robuuste virtuele werkomgevingen en overal snelle wifi. Ook in het buitenland. En dat laatste is een niche geworden.
De geboorte van de workation
De workation is geboren! Je gaat op vakantie en neemt mee? Je laptop, mobiele telefoon en zwembroek (of wandelschoenen). Men zoeke een bestemming ergens ver weg, met zon, zee en strand, of midden in de natuur. Een goede, comfortabele accommodatie voorzien van alle gemakken en goede wifi. En vervolgens ga je aan het werk in Spanje, Italië, Bonaire, Noorwegen of – zoals ik dat nu twee keer deed – Portugal. Je werkdag sluit je af met een strandwandeling, snorkelen, een partijtje beachvolleybal of een boottochtje door de grotten. En daarna ga je lekker eten in een goed restaurant om te genieten van de lokale keuken. En wil je de bloemetjes buiten zetten? Dan kun je in het weekend tot in de vroege uurtjes gaan dansen.
Mijn workation in Portugal
In oktober/november 2022 ging ik een maand naar Albufeira, in de Portugese Argarve. En ik ben nu net enkele dagen terug van mijn tweede workation aldaar. Wat heeft een workation mij te bieden?
• Ik kan een maand weg waarin ik 50% werk (en dus ook maar voor 50% verlof opneem). Ik neem enkele projecten mee waaraan ik ga werken. Dat kunnen halve dagen zijn, maar ook af en toe een hele dag afgewisseld met een hele dag vrij. Of ik ga eens ’s avonds werken wanneer mij dat uitkomt. Ik ben flexibel en pas mij aan de omgeving aan. Contact met de collega’s is er telefonisch en via Teams. En dat werkt uitstekend.
• De accommodatie waar ik verblijf, heeft een aantal appartementen te huur, waarin je zelfstandig kan wonen (1 tot 5 personen; incl. pantry, koelkast, magnetron en kookcomfort). De wifi is er goed en als ik wil kan ik een extra beeldscherm, toetsenbord en muis krijgen (kosteloos). Er is een mooie, ruime tuin met een zwembad waar alle appartementen op uitkomen. Ook is er in de tuin een grote tafel (beschut in de schaduw) waaraan je kan zitten samen met anderen. Werken, borrelen of barbecueën. Het kan allemaal.
• De Algarve heeft veel te bieden, van mooie (soms verborgen) strandjes, rotspartijen, leuke historische dorpen en steden (Lagos, Loulé, Silves, Tavira, Portimão), verbogen natuurparels tot culinaire hoogstandjes (voor vaak weinig geld) en veel uitgaansgelegenheden in o.a. Albufeira en Lagos.
Kortom, volgend jaar heb ik weer een workation. Of dat dan weer in Portugal is of een andere bestemming wordt, ga ik nog overdenken.