Skip to content

Voorvrouw Rita van den Ende-Hummel treedt niet graag op de voorgrond. Toch wil ambulant objectleder Gairoen Abdoella haar graag in het zonnetje zetten. “Rita is een topper die zichzelf altijd wegcijfert, maar mede dankzij haar inzet loopt het hier bij het Bonhoeffercollege in Castricum op rolletjes.” De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met Rita.

“Of ik het hier naar mijn zin heb? Ja, absoluut! Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het is veertig minuten fietsen op de elektrische fiets, heerlijk! Toen ik hier begon in 2022 was het niet echt georganiseerd. Eigenlijk deed iedereen zijn of haar eigen ding. Mijn streven was dat we echt collega’s werden, samen moeten we tenslotte zorgen voor een schoon en fris Bonhoeffer,” begint Rita haar verhaal.

Dat is een uitdaging als je niet allemaal op dezelfde tijd werkt, maar waar een wil is, is een weg. Rita start met een plan voor het achterstallige onderhoud om zo met elkaar en met een schone lei te beginnen. Door het team met elkaar samen te laten werken, boekte ze al snel positief resultaat. “We zijn nu echt een team en ook de conciërge is tevreden over onze werkzaamheden. We kunnen allemaal lezen en schrijven met elkaar.”

Tips in plaats van kritiek

Rita vertelt dat het werken bij Breedweer heel anders is dan bij haar andere werkgevers in de schoonmaakbranche. “Het contact met ambulant objectleider Gairoen is bijvoorbeeld heel prettig. Gairoen heeft me veel geleerd over schoonmaken. Ik maak al sinds 1998 schoon, maar haar uitleg is echt duidelijk en waardevol. Als er wat is, krijg ik dat te horen in de vorm van tips en niet als kritiek. En we maken schoon met tabletten in poedervorm. Ideaal, niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat de verhouding van de schoonmaakmiddelen dan altijd goed is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat mensen ‘vastplakken’ aan de toiletbril omdat het schoonmaakmiddel te plakkerig is.”

Veel complimenten

Het team van Breedweer bij het Bonhoeffer is divers: Henk, die ontzettend populair is bij de leerlingen en nu kans maakt op de titel Schoonmaker van het Jaar, Pietro, Batul, Leo en Rachma, die net begonnen is. Als ik Rita vraag of zij last heeft van het negatieve imago dat veelal aan het vak schoonmaken kleeft, is haar antwoord duidelijk. “Totaal geen last van hier bij het Bonhoeffer! Dagelijks krijgen we alle zes complimenten van medewerkers van school en daar worden we altijd blij van.”

Vijftien zwemdiploma’s

Naast haar 25-urige werkweek bij het Bonhoeffercollege bij Breedweer, zit Rita niet stil. Ze is vrijwilliger bij het Bunkermuseum in IJmuiden dat ze samen met haar man aan het opbouwen is. Jarenlang heeft ze gezwommen bij de reddingsbrigade en zwemles gegeven. Trots vertelt Rita dat ze maar liefst vijftien zwemdiploma’s heeft. Op dit moment zwemt Rita niet meer, maar is ze nog wel in het water actief met acquarobics. “Daarnaast geniet ik van leuke dingen doen met mijn twee kleinkinderen. Ik heb het prima naar mijn zin zo. Hopelijk kunnen we met dit mooie team van Breedweer nog heel lang schoonmaken bij het Bonhoeffer College.”

 

Back To Top