Skip to content
Schoonmaker Sander - Breedweer

‘Niemand had ooit gedacht dat ik een normale baan zou vinden. Maar ik heb laten zien dat alles mogelijk is, als je er maar voor gaat.’ Aan het woord Sander Jurrien Aalders, schoonmaker bij Breedweer.

Positieve instelling

Sander werkt sinds 2017 als schoonmaker voor Breedweer bij het Heliomare College Alkmaar. ‘Ik vind het heerlijk,’ vertelt Sander met een tevreden glimlach op zijn gezicht. ‘Vijf dagen per week van kwart over drie tot kwart voor zeven en dat is prima te doen. Ik verzuim nooit en heb altijd een positieve instelling. Gewoon lekker doorgaan, dat is belangrijk.’

Psychische problemen

Onlangs heeft Sander zijn basisdiploma schoonmaken behaald op de Breedweer Academy. ‘Allemaal zevens en voor theorie zelfs een negen, maar die telt helaas niet mee.’ Ooit zat de nu 51-jarige Sander op het VWO, maar zijn diploma heeft hij nooit gehaald. Sander gaat vervolgens aan het werk, maar belandt in 1991 door omstandigheden in de psychiatrie. Hij verblijft anderhalf jaar in een psychotherapeutisch centrum. Daarna loopt zijn leven nog steeds niet op rolletjes, want in 1997 wordt hij weer een jaar opgenomen. Sander weet zichzelf te herpakken en als hij 28 is, zet hij de positieve lijn weer in.

Start in de schoonmaak

‘Ik heb bij het WNK gewerkt, bij Bruynzeel en bij Astresia, de zorgboerderij in Heerhugowaard. Toen zei mijn jobcoach dat als ik echt werk wilde – dus geen vrijwilligerswerk dat ik tot dan toe deed –ze werk voor me had in de schoonmaak.’ Zo kwam Sander op gesprek bij directeur Cindy Broersen. Een gesprek met het UWV volgde, er werd een loonwaardebepaling gedaan en Sander kon aan de slag als schoonmaker.

Ik weet zeker dat ik elders niet snel weer ergens aan de bak was gekomen.

Een eigen salaris

‘Het is prachtig dat je bij Breedweer de kans krijgt om je leven weer op orde te krijgen. Ik weet zeker dat ik elders niet snel weer aan de bak was gekomen. Nu verdien ik zelf mijn salaris dat wordt aangevuld door Halte Werk omdat ik geen veertig uur werk.’
Samen met zijn collega Noi zorgt Sander voor een schoon Heliomare College. ‘Gairoen is onze objectleider en ik vind het prettig om met haar samen te werken. Ze voorziet ons van goede tips en heeft ons een aantal handigheidjes geleerd om goed schoon te maken.’ Sander vindt Heliomare een prettige werkomgeving en maakt altijd tijd voor een praatje, vooral met conciërge Fred.

Ervaringsdeskundige

Sander is een bezige bij, want naast zijn werk bij Breedweer is hij actief als vrijwilliger bij Stichting Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak. Dit is een zelfregie- en herstelorganisatie voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. ‘Hier kan ik als ervaringsdeskundige anderen helpen en dat vind ik te gek om te doen.’
Hoe zeer Sander verbonden is met zijn werk, maakt hij aan het einde van het interview nog extra duidelijk. Hij heeft bijna vakantie, maar komt tijdens zijn vakantie nog wel een dag in de week werken bij Heliomare. ‘Gewoon even lekker bezig zijn,’ vertelt hij lachend.

Back To Top