Hoe is het om als HR-manager te werken bij een snel groeiend bedrijf als Breedweer? Ineke van Til vertelt over de ervaringen die zij heeft opgedaan in de afgelopen anderhalf jaar.

De nieuwe ster op de afdeling Marketing & Communicatie is Sigrid Gringhuis. Sigrid volgt een Werkfit traject bij Heliomare om haar talenten te ontdekken. Wat houdt zo’n traject nu precies in? Een mooie reden voor Sigrid om haar begeleider Jolanda Schouwenaar het hemd van het lijf te vragen.
Kun je jezelf voorstellen?
“Mijn naam is Jolanda Schouwenaar. Ik werk sinds elf jaar bij Heliomare, waar ik de functies van arbeidstoeleider en re-integratie coördinator vervul. Wat houdt dat precies in? Als re-integratie coördinator begeleid ik voornamelijk mensen met hersenletsel die zijn opgenomen in het revalidatiecentrum of een traject bij het NAH-polikliniek volgen. Ik informeer de revalidanten met name over de wet- en regelgeving en geef hen tips en handvatten. Ik werk vanuit een multidisciplinair team met onder meer ergotherapeuten, fysiotherapeuten en een psycholoog. ”En als toeleider begeleid ik mensen bij commerciële trajecten zoals 2e spoor en UWV trajecten, zoals het Werkfit traject.
Wat houdt het Werkfit traject in?
Het Werkfit traject is bedoeld voor mensen met een uitkering van het UWV, een WW, WIA of de Ziektewet. Hoe mooi zou het zijn als al die mensen zelf hun geld kunnen verdienen? Daarvoor heeft het UWV verschillende trajecten in het leven geroepen, waaronder het Werkfit traject. Bij het Werkfit traject is het niet de bedoeling om direct betaald werk te vinden. Het doel is om jouw plek op de arbeidsmarkt te onderzoeken. Het UWV heeft niet de tijd en de mensen om jou hierbij te ondersteunen, dus besteedt dit uit aan re-integratie bedrijven. Een Werkfit traject is persoonsgebonden en heeft geen vast schema. Er zijn wel standaardrichtlijnen zoals gesprekken, huiswerkopdrachten en testen. Allereerst brengen we je kwaliteiten, wensen, interesses maar ook je belemmeringen in kaart. Vervolgens gaan we aan de slag met sollicitatievaardigheden en stellen we een zoekprofiel op waarmee mijn collega aan de slag gaat om een werkervaringsplek te vinden. Een werkervaringsplek geeft veel informatie over hoe je de praktijk ervaart en waar je nog begeleiding of ondersteuning nodig hebt. Een Werkfit traject kan zes tot achttien maanden duren.”
Wat vind je leuk aan dit werk?
“Ik vind het fijn om mensen verder te helpen en om te zien dat ze zich ontwikkelen. Mensen komen vaak binnen met de mededeling dat ze niet weten wat ze willen. Dan ga ik met hen in gesprek om te kijken waar hun passie en interesses liggen. Om dat naar boven te halen, vind ik echt leuk om te doen. Daar heb ik ook echt voelsprieten voor. Mijn collega legt dan weer contact met een bedrijf als Breedweer, waar onze cliënten een kans krijgen. Het allerleukste is natuurlijk als ik zie dat mensen op hun werkervaringsplek opbloeien en zelfs mogen blijven. “
Welke casus blijft je altijd bij?
“Ik heb een dame begeleid die vanuit haar eigen netwerk de mogelijkheid kreeg om met haar oude passie dierenartsassistente aan de slag te gaan. Ze zag hier tegen op omdat ze de ervaring had dat ze bij haar oude werkgever bepaalde opdrachten niet meer kon uitvoeren vanwege haar ziekte. Nu heeft ze een plek gevonden waar ze die passie kwijt kan en heeft ze zelfs een contract aangeboden gekregen. En ik heb ooit een jongen met meerdere beperkingen mogen begeleiden tijdens verschillende trajecten. Hij heeft uiteindelijk ook een contract gekregen.
Het heeft een aantal jaar intensieve begeleiding gekost, maar nu woont hij zelfstandig en kan hij zijn eigen ding doen. Dat maakt mij trots. Niet dat het mijn verdienste is, maar wel dat hij is gaan werken en nu zelfstandiger is geworden.”
Wat is jouw advies aan bedrijven die mensen met een rugzakje willen helpen?
“Mijn eerste reactie is: waren er maar veel meer bedrijven zoals Breedweer. Ik word heel blij als ik zie hoe jij hier ontvangen bent en begeleid wordt. Het zou fijn zijn als meer bedrijven mensen met een rugzakje een kans willen geven. Het is echt niet zo dat deze mensen niets meer kunnen. Wat belangrijk is, is dat ze aandacht krijgen, begeleid worden en dat er rekening met hen wordt gehouden. Maar waarom zou je als bedrijf niet mee doen aan een werk-fit traject? Helemaal met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Er staan nog zoveel mensen aan de zijlijn. Daarnaast is het voor elk bedrijf goed om een divers personeelsbestand te hebben en een steentje bij te dragen aan een mooie en inclusieve samenleving. “