Skip to content

Ken jij het personage broeder Tuck uit de Robin Hood-legende? Tuck is een van de volgelingen van Robin Hood die gekleed in een habijt de strijd aangaat tegen onrecht. Mijn naam is Willem van Spaendonck en ik noem mijzelf de broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt. Hoe ik bij die naam gekomen ben? Dertien jaar geleden volgde ik een outplacementtraject waarin mij werd gevraagd iets of iemand te kiezen die mijn idealen verpersoonlijkt. Strijdbaar en hulpvaardig zijn de eigenschappen die omschrijven wie ik ben en wie ik wil zijn. Dit combinatie met mijn wat gezette uiterlijk maakte dat ik gelijk aan broeder Tuck moest denken.

Twee maanden geleden sprak ik iemand van Diversiteit in Bedrijf, die vroeg mij naar hun publicatie te kijken. In mijn ogen was de toon in die publicatie veel te negatief en dat maakte mij strijdbaar. Ik wil namelijk laten zien dat het wel kan. Daarom portretteer ik in deze blog mensen die door hun andere gebruiksaanwijzing bijzondere talenten ontwikkeld hebben. Daarnaast stel ik de werkgever een aantal vragen om ook het bedrijf in de schijnwerpers te zetten. Om een idee te geven hoe het eruit komt te zien en mij verder voor te stellen, volgt hier de eerste bijdrage over mijzelf en de vijf vragen aan een van de directeuren van Breedweer, Jack Stuifbergen.

Het verhaal van Breedweer

Breedweer facilitaire diensten gebruikt schoonmaak als middel om impact te maken. Door radicaal te kiezen voor een nieuwe manier van werken waarbij we het milieu minimaal belasten, geven we mensen die soms onzichtbaar zijn een gezicht. Wij willen een schoonmaakrevolutie veroorzaken in Nederland en we zijn aardig op weg!

Het verhaal van Willem

Mijn leven is een lange zoektocht. Van jongs af aan was duidelijk dat ik anders was. Ik was ongelofelijk driftig en strijdbaar. Tijdens mijn studie had ik last van een gebrek aan zelfvertrouwen. Met de hulp van mijn neef ben ik aan mijn loopbaan begonnen. Dertig banen verder dacht ik: het ligt niet aan mijn intelligentie en niet aan mijn doorzettingsvermogen, maar waaraan dan wel? Ik besloot naar de huisarts te gaan waar ik het stempel autisme kreeg. Dat heeft veel helder gemaakt en zorgde ervoor dat ik een WSW-indicatie kreeg. Doordat een deel van mijn loon nu door de gemeenschap betaald werd, is het gevoel van moeten presteren verdwenen. Paradoxaal genoeg ging ik daardoor juist beter werk leveren. In de laatste twaalf jaar heb ik nog maar twee banen gehad. ik heb mijn talenten ontdekt en zelfvertrouwen gekregen. Mijn functie bij Breedweer? Netwerker inclusieve arbeidsmarkt, een geheel nieuwe functie en eigenlijk een ander woord voor beroepsbemoeial. Ik geef zowel intern als extern advies. Mijn enige leidraad is iemand met een andere gebruiksaanwijzing een betere toekomst geven.

5 vragen aan Jack Stuifbergen

 1. Wat zou je als eerste doen als directeur van het UWV?
  Stoppen met het bedenken van ingewikkelde zaken rondom werkzoekenden. Het is in sommige gevallen zo lastig om aan de slag te gaan. Laten we ons focussen op nuttige en noodzakelijke dingen waarbij de mensen centraal staan.
 2. Wat is het geheim van Breedweer?
  De mensen! Zonder al die mooie mensen krijgen we het nooit voor elkaar om verandering te brengen. De wereld een mooiere plek maken begint bij onze mensen.
 3. Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt?
  Doordat ik mensen soms teveel vertrouw heb ik verschillende fouten gemaakt. Maar het blijft zo mooi als je mensen kan en mag vertrouwen.
 4. Wat doe jij om de wereld inclusiever te maken?
  Mensen helpen om gelukkig te worden en te blijven, ongeacht religie, huidskleur, afkomst of anderszins. En dat blijf ik doen zolang ik kan.
 5. Welke bekende Nederlander zou je willen ontmoeten en wat zou jouw eerste vraag zijn?
  Graag zou ik Koning Willem Alexander de volgende vraag stellen: ‘Zeg Alex, hoe denk jij de wereld een mooiere plek te maken?
Back To Top