Broeder Tuck, onze nieuwsgierige impactverslaggever, gaat vrolijk door. Na zijn bezoek aan het innovatieve Werkcentrum…

Met een grote glimlach stapt een joviale man op mij af. Het is Raymond, accountant in opleiding bij Deloitte. Hij omschrijft zichzelf als een Molukse Amsterdammer die vaak druk is in zijn hoofd.
Heb jij geen ADHD?
Raymond merkte al op jonge leeftijd dat hij anders was dan de andere kinderen in de Indonesische Kerk. Spelen met anderen was soms moeizaam en het concentreren op school al helemaal. Hij gaat naar het speciaal onderwijs en ontwikkelt zich stap voor stap verder op het vmbo, mbo en het hbo. Ondanks zijn ambitie dreigt dat te mislukken, totdat iemand tegen hem zegt. “Raymond ik zie dat je moeite hebt om je hoofd bij de studie te houden, heb jij geen ADHD?”
Bewuste keuze voor Deloitte
Na de diagnose kost het hem eerst wat moeite om het accepteren dat hij anders is. Maar als hij start met de medicatie vallen ineens al zijn concentratieproblemen weg. In deeltijd rond hij zijn accountantsopleiding af en gedurende zijn loopbaan kiest Raymond dan heel bewust voor Deloitte als werkgever. Deloitte heeft namelijk een heel uitgebreid neurodiversiteitsnetwerk waardoor er binnen de organisatie echt begrip is voor neurodivers talent. Dan staat hij plots op en zegt: “Willem zoals gisteren al gemeld, heb ik een dubbele afspraak gemaakt. Daarom moet ik nu weg maar indien nodig hebben wij later nog contact”. Inderdaad heeft hij mij verteld dat hij een Teamsmeeting heeft die belangrijk is in het re-integratie traject wat hij doorloopt om weer helemaal te herstellen van een auto-ongeluk. Een dubbele afspraak overkomt mij ook wel eens. Ik weet hoe belangrijk het is om daar begrip voor te hebben.
Netwerk voor neurodiversiteit
Ik spreek ook met Eline, lead van het neurodiversiteitsnetwerk binnen Deloitte Nederland. Een netwerk dat inmiddels uit 150 mensen bestaat. Voor de neuro-diverse mensen hebben zij speciale toolkits ontwikkeld. Hierin staat welke hulpmiddelen er voor hen zijn en waar ze deze kunnen aanvragen. Het neurodiversiteitsnetwerk zorgt binnen Deloitte voor voorlichting over wat het betekent om neuro-divers te zijn en hoe we hiermee omgaan. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar neurodiverse mensen hebben ook unieke talenten en binnen Deloitte mag iedereen zichzelf zijn en is inclusie belangrijk.
Creatieve mensen
Om twee voorbeelden te noemen: “Mensen met AD(H)D of dyslexie zijn vaak heel creatief en goed in het oplossen van complexe vraagstukken” legt Eline uit. En dat het de goede kant opgaat, blijkt als Eline me vertelt over het invullen van een persoonlijk canvas. In dit canvas geven de teamleden aan waar hun talenten en uitdagingen liggen en waar ze zich verder in willen ontwikkelen. Bij de vorming van (nieuwe) teams wordt het canvas bijvoorbeeld gebruikt om rekening te houden met specifieke talenten die iemand heeft. “Ik vind het erg mooi om te zien dat mensen de openheid voelen bij het invullen. Ze durven zowel de beperkingen als de pluspunten te benoemen. Dat is een groot goed voor de medewerker zelf, maar ook zeker voor de organisatie Deloitte. Ik vind het mooi om te zien hoe een bias kan veranderen bij collega’s en juist wordt gekeken naar wat iemand wel kan!”