Skip to content

Afgelopen donderdag stond in het teken van inclusie op de arbeidsmarkt. Start Foundation en Hogeschool Utrecht organiseerden een dag vol beloftevolle sprekers en inzichten. Mijn voornemen was om mij niet op te winden, maar helaas is het niet gelukt…

Een veelbelovende start

Start Foundation en de Hogeschool Utrecht organiseerden op 10 oktober samen een dag over participatie op de arbeidsmarkt voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Gelet op de mooie lijst van sprekers beloofde het een mooie dag te worden. In een serie van voordrachten kwamen er verschillende aspecten van de inclusieve arbeidsmarkt aan bod.

Middelen voor handen

De teneur die uit alle verhalen naar voren komt? Dat op zich de middelen voor handen zijn, maar dat het zo complex is gemaakt dat het de Nederlandse samenleving niet lukt iedereen een plek te geven in de samenleving. Dit is zowel schadelijk voor de gehele samenleving als voor de individuen die hierdoor inactief blijven.

Onpraktische aanpak

Als Paul van der Aa, van Hogeschool Rotterdam, enthousiast vertelt over enkele onderzoeken begint in mijn hersenen wat te broeien. Bij de lancering van het rapport eerder dit jaar was ik namelijk eerder vertrokken omdat een van de onderzoeksprojecten in mijn ogen stompzinnig was opgezet. Iedere deelnemer die met behoud van uitkering een vak wilde leren, kreeg automatisch te maken met drie jobcoaches. Eén tijdens de selectie, één tijdens het project en één die moest helpen bij het vinden van een doorstroombaan. Dat is mijn ogen onpraktisch en vragen om mislukking, want hoe kan de deelnemer op die manier een band met een jobcoach opbouwen? Gelukkig kan ik me op dat moment inhouden.

Na deze bijdrage kabbelt de bijeenkomst voort. Opvallend is dat in geen van de verhalen het perceptief van de persoon met de andere gebruiksaanwijzing meegenomen wordt. Aan het eind wordt er een mooi filmpje vertoond van Start Foundation waar in dit wel naar voren komt.

Een panel zonder de hoofdrolspelers

Vervolgens start de paneldiscussie. In het panel zitten onderzoekers, een directeur van een ontwikkelbedrijf en een directeur van een nieuw project dat nog niet zelfstandig haar broek kan ophouden. Mooi maar tegelijkertijd bijzonder, want in de zaal zitten allemaal sociaal ondernemers die de wereld inclusiever maken én tegelijkertijd een boterham verdienen, zouden die niet ook in het panel moeten zitten? Nog opvallender is, dat een andere belangrijke groep ontbreekt op het podium, namelijk de groep waar het hier omgaat: de arbeidsgehandicapten. In mijn hoofd begint het langzaam te borrelen. Op het moment dat de directeur van het SW bedrijf zegt dat de reguliere werkgevers het probleem zijn, kook ik over. In mijn machteloosheid kom ik moeilijk uit mijn woorden. Hoe kan het zijn dat de belangrijkste groep niet vertegenwoordigd is in het panel? Stop gewoon met het onnodig complex maken van het systeem!

Uitnodiging

Graag nodig ik Start Foundation en de Hogeschool Utrecht uit om een andere bijeenkomst te organiseren. Een bijeenkomst waar alleen mensen met een andere gebruiksaanwijzing en bedrijven die al inclusief ondernemen op het podium staan. Inspiratie verzekerd!

Goed nieuws! De Hogeschool Utrecht heeft het direct opgepakt en Willem uitgenodigd voor het congres Waardig werk als kans op 8 november, over diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Fotocredits: Groothoek fotografie

Back To Top