Skip to content

Onder de rook van de Grolsch Veste was onze Broeder Tuck onlangs aanwezig op de Meet and Greet van Werkplein Twente voor De Ster Bedrijfsdiensten. Met een gezonde dosis scepsis en arrogantie van het ‘alles al weten’, bezoekt hij de kennissessie Statushouders. 

De kennissessie start met een algemeen verhaal over wat een statushouder is en wat er al dan niet mogelijk is. Dan stapt er een dame met een Syrische achtergrond het podium op. Direct zie je dat zij de wens heeft om mee te doen en dat ook te laten slagen. De dame met de mooie naam Afaf Khazzoum, vertelt dat zij af en toe half tegengewerkt wordt maar altijd doorzet.

Moed en doorzettingsvermogen

Afaf vertelt over het traject dat zij aangeboden kreeg op het hoofdkantoor van het UWV. Na afloop van het traject zocht zij werk dichterbij bij huis. Ze ontving een afwijzing en toen bleek pas echt wat zij in haar mars had. Buiten haar begeleiding om activeerde ze  namelijk haar eigen netwerk. Met succes, want ze werd uitgenodigd voor een gesprek en kreeg de baan. Inmiddels heeft Afaf haar plek in de Nederlandse samenleving helemaal veroverd. Na Afaf betreden twee kandidaten met behoorlijk grote ambities het podium. Hoewel wij bij De Ster niet direct iets voor hen kunnen betekenen, ben ik onder de indruk van hun moed en doorzettingsvermogen.

Een nieuwe collega

Dan is het tijd om de stand van De Ster te bemannen. Binnen vijf minuten loopt een enthousiaste man onze stand binnen. “Goedemiddag, ik ben Alex. Ik doe al jaren vrijwilligerswerk, maar wil weer graag weer betaald aan het werk.” We raken geanimeerd in gesprek en nodigen hem uit op ons kantoor in Hengelo. Het klikt van beide kanten en vanaf volgende week mogen wij Alex onze nieuwe collega noemen.

Onnodige belemmeringen

Daarna komen er tien statushouders naar onze stand. Een ding hebben zij gemeen, zij hebben de drive om hun handen uit de mouwen te steken en ook deel uit te gaan maken van onze samenleving. Het is dan wel wrang dat het Nederlandse systeem hen afremt om aan het werk te gaan. Zij mogen namelijk niet werken zonder arbeidsvergunning en het verkrijgen van dat papiertje kan zomaar meer dan anderhalve maand duren. In dit geval wil ik graag de barricades opgaan om deze onnodige belemmeringen uit de weg te ruimen.

Het is toch ontzettend vervelend dat wij de ambitie van deze statushouders niet direct kunnen belonen met een plek in onze samenleving? Hoe kunnen wij dit snel oplossen?

Werkplein Twente en in het bijzonder Marjolein van Veen, dank voor het organiseren van dit leuke evenement.

Back To Top