Skip to content

Broeder Tuck is bezig afspraken te maken met inclusieve ondernemers. Daar ligt -volgens Tuck zelf- niet zijn sterke punt, dus vandaar een column als intermezzo. Deze week verwondert Tuck zich over de afwezigheid van inclusiviteit op de Nederlandse tv. Waarom kan het in Engeland en Duitsland wel?

Kijk je een avond naar de Nederlandse tv, dan lijkt het alsof er in ons land alleen maar mensen bestaan zonder handicap. Ik kan mij bijvoorbeeld niet heugen dat er een programma door iemand in een rolstoel gepresenteerd wordt. De enige visueel gehandicapte die met grote regelmaat op tv kwam, is Vincent Bijlo. Hoe mooi zou het zijn als ook mensen met een beperking te zien zijn op tv en daarmee jonge mensen met een beperking laten zien dat ook zij erbij horen?

Presenteren in een rolstoel

Hoe anders is dat in het buitenland. Een mooi voorbeeld is Steve Brown in Engeland. Steve zit in een rolstoel en presenteert het programma  Escape to the country van de BBC. Niemand vraagt zich af waarom hij de slaapkamers boven niet kan laten zien als er geen lift aanwezig is. Dat is vanzelfsprekend en wordt geaccepteerd. Of wat dacht je van Rose Ayling-Ellis die als eerste niet-horende het mateloos populaire Strictly come Dancing wint? Maar zo zijn er ook in andere landen nog veel meer voorbeelden te geven. Wist je dat er in Duitsland al films te zien zijn, die begeleid worden met gebarentaal?

Oproep aan de Nederlandse omroepen

In Nederland komen wij niet verder dan Lucille Werner en Filemon Wesselink… Dat is wel karig voor een zo goed georganiseerd land waarin verwacht wordt dat iedereen bijdraagt aan de maatschappij. De oproep van Broeder Tuck? Vergroot de zichtbaarheid op tv, maar zeker ook in bedrijven. Bedrijven als Alliander en ABN AMRO geven het goede voorbeeld. Zo heeft Alliander een koffiehoek waar je koffie in gebarentaal bestelt.  En in de lobby van ABNAMRO word je begroet door mensen met een lager IQ.

Wat raad jij de Nederlandse omroepen en hun programma’s aan om inclusiever te worden? Of ken je voorbeelden van bedrijven die door het talent van mensen te benutten Nederland inclusiever maken?

In mijn ogen is dit een hele belangrijke stap om tot een maatschappij te komen waarin iedereen zich uitgenodigd voelt om ondanks of juíst dankzij zijn of haar vlekje, een bijdrage te leveren aan een mooiere en meer diverse samenleving.

Back To Top