Skip to content

“Welkom bij het Van Gogh Museum Esmar.” Met een ferme handdruk en een grote glimlach word ik hartelijk ontvangen door mijn collega Hicham Mrabet in een van de bekendste en meest bezochte musea van ons land. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van Hicham. Want hoe bijzonder is het als je dagelijks in deze omgeving omringd door prachtige schilderijen mag werken?

Als we vanaf de entree naar de gesprekskamer lopen die Hicham voor het interview gereserveerd heeft, wordt mij direct duidelijk dat Hicham een graag gezien persoon is in het museum. Werkelijk alle medewerkers die we tegenkomen, kijken hem vriendelijk aan, geven hem een boks of maken even kort een praatje. Nadat Hicham een heerlijke cappuccino voor mij in heeft geschonken, steekt hij van wal.

Een prachtig vak

“Deze baan maakt me trots en ik ben echt blij dat ik hier voor Breedweer kan werken.” Hicham vertelt dat hij nu vier jaar in het Van Gogh Museum werkt als objectleider. Hij is begonnen via het uitzendbureau, heeft voor het museum zelf gewerkt en is nu twee jaar in dienst van Breedweer. “Of ik altijd in de schoonmaak heb gewerkt? Nee, ik heb bijna zestien jaar als leidinggevende gewerkt bij een groot bedrijf in de metaalbewerking. Toen dat bedrijf uit Nederland vertrok, was het tijd om wat anders te zoeken. Zo kwam ik via het uitzendbureau terecht in de schoonmaakbranche. En ik vind schoonmaken echt een prachtig vak.”

Spik en span

Als objectleider zorgt Hicham er samen met zijn collega’s voor dat het er op de vijf verschillende locaties van het Van Gogh Museum spik en span uitziet. “Hiervoor ben ik altijd op de werkvloer aanwezig, voor gesprekken met collega’s, voor controles en om iedereen de aandacht te geven die ze verdienen. We maken alles schoon, van de toiletten tot de vergaderzalen en de kantoren, behalve de kunst zelf en zorgen ook voor de glasbewassing en het vloeronderhoud.”

De juiste begeleiding

Hicham heeft een belangrijke rol gespeeld in het leerwerktraject dat Breedweer samen met het Van Gogh Museum en de Sociaal Werkkoepel Amsterdam in 2022 is gestart. Hier kregen mensen uit kwetsbare doelgroepen de kans om zichzelf te ontwikkelen. “Ik ben een echt mensenmens en wil iedereen graag helpen. Om iedereen op de juiste manier te kunnen begeleiden heb ik onder meer de Harrie Helpt-training gevolgd. Deze training leidt deelnemers op tot de ideale collega van iemand met een arbeidsbeperking. Het hele traject was absoluut een uitdaging voor mij, maar ik heb er veel van geleerd en er veel voldoening uit gehaald.”

Een fantastische sfeer

Het klinkt misschien raar als je in een museum werkt, maar Hicham heeft niets met kunst. Wel vindt hij de sfeer in het Van Gogh Museum fantastisch. “Dagelijks komen hier zo’n 6.000 bezoekers uit de hele wereld over de vloer. Het is echt leuk om al die verschillende mensen te zien genieten van alle schilderijen.” Hicham geniet ook, maar dan van zijn werk en zit duidelijk op de juiste plek. “Het contact met zowel de collega’s van Breedweer als met die van het Van Gogh Museum is prima. Iedereen is tevreden nu en ik doe mijn uiterste best om dat zo te houden.”

Trotse vader

Hicham is trots op zijn werk, maar ook op zijn vrouw en drie kleine kinderen. “Als ik thuis ben, help ik mijn vrouw en vind ik het heerlijk om te spelen met de kinderen. Of ik nog wat wil toevoegen? Dat ik het heel leuk vond dat je langskwam om mij te interviewen.”

Met een voldaan gevoel, loop ik door een regenachtig Amsterdam, terug naar het station. Maar niet nadat ik nog even op de foto ben geweest met Hicham en mijn favoriete schilderij Zonnebloemen. Die kans krijg ik tenslotte niet elke dag.

 

Back To Top