Ga naar hoofdinhoud
Streep door afval Unwaste

Een streep zetten door afval. Hoe mooi zou dat zijn? Als het aan Bart Aupers van Unwaste ligt, is het geen droom en zijn circulaire producten in de nabije toekomst de norm. Vol passie vertelt de 34-jarige compagnon over het ontstaan van Unwaste en de noodzaak van bewustwording van de bizarre hoeveelheid afval die wij met elkaar produceren.

Geen afval meer

Een streep zetten door afval. Hoe mooi zou dat zijn? Als het aan Bart Aupers van Unwaste ligt, is het geen droom en zijn circulaire producten in de nabije toekomst de norm. Vol passie vertelt de 34-jarige compagnon over het ontstaan van Unwaste en de noodzaak van bewustwording van de bizarre hoeveelheid afval die wij met elkaar produceren.

Anders denken

De eerste zaadjes voor ‘anders denken’, worden geplant tijdens Barts stage in de olie-industrie in Ghana en Nigeria. ‘Wat is de rechtvaardiging van het feit dat door onze overconsumptie in het Westen, mensen ver weg veel kwaad ondervinden,’ was de vraag die ik mijzelf bleef stellen. Toch belandt Bart na zijn studie Bedrijfskunde in het luxe consultantleven met bijbehorende laptop en auto van de zaak. ‘Na twee jaar wist ik dat dit niet mijn ding was. Ik wilde echt resultaat bereiken en iets bijdragen aan de maatschappij,’ vertelt Bart. Zo komt hij na diverse omzwervingen als ondernemer terecht bij Unwaste, FRANK about tea en als toezichthouder bij stichting Foodwatch.

Een streep door afval

‘Waarom produceren we zoveel afval? Dat is echt de kernvraag van waaruit Unwaste ontstaan is. In de natuur bestaat afval niet, want elke stroom heeft een functie. Best wonderlijk dat het hele idee van afvalstromen een volledig menselijke uitvinding is. Als enige specie op deze planeet zijn wij in staat om miljarden kilo’s afval te produceren. Nu is de vraag: hoe laten we afval niet meer bestaan? Wij zetten letterlijk een streep door afval.

Afval letterlijk op je lijf smeren.

Koffiedik en sinaasappelschillen

Om dat voor elkaar te krijgen, begint Unwaste in 2017, toen nog onder de naam SOOP, met het bestuderen van afvalstromen met grote impact. ‘Dat zijn organische reststromen,’ legt Bart uit. Twee significante stromen zijn koffiedik en sinaasappelschillen. Wist je dat elk kopje koffie maar liefst zeven gram koffiedik oplevert? Zo ‘produceren’ wij jaarlijks alleen al in Nederland tientallen miljoenen kilo’s koffiedik. Vanuit productkant was ons doel deze afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. En de ultieme vorm is dan toch wel afval letterlijk op je lijf smeren. Onze missie: zoveel mogelijk organische reststromen terugbrengen in het dagelijks leven door er persoonlijke verzorgingsproducten van te maken. Afval krijgt een nieuwe functie in onze producten. Zo kun jij elke dag de schoonheid van afval ervaren.’

Bewustwording

‘Hoe wij die streep door afval kunnen zetten? Alles start bij bewustwording van het feit dat we met elkaar een enorme hoeveelheid afval produceren. Je praat dan over afvalstromen en productstromen. Bij bedrijven is het scheiden van afval steeds meer aan de orde van de dag. Het feit dat alles dat je niet scheidt, steeds hoger belast wordt, geeft ook een financiële prikkel. Aan de productkant is de vraag of de klant bereid is om meer te betalen voor een beter en eerlijker product. Onze vloeibare zeep is bijvoorbeeld een totaal ander product dan goedkopere massaproducten uit Azië of Oost Europa.

Uniek assortiment Unwaste

Unwaste is uniek in haar personal care producten met afvalstromen ‘Daar zijn wij trots op’, aldus Bart. ‘Onze Classic is een ronde vaste handzeep in de vorm van een munt waarin 33% koffiedik zit. De circulaire munt is echt een statement. Veel bedrijven geven de munt aan medewerkers om te laten zien wat voor mooie dingen je met afval kunt doen.’

De vloeibare zeep voor dispensers, geschikt voor alle facilitaire bedrijfstoepassingen, gaat 1 juni de markt op. ‘Scrubwerking in onze zepen wordt niet gecreëerd met microplastics, maar met fijngemalen sinaasappelschillen. In veel zepen zitten synthetische parfums, wij zorgen voor een parfum van sinaasappelolie die we uit de schil halen. Onze productontwikkeling is een continu proces. Daarnaast zijn marketing en communicatie ontzettend belangrijk. Wij willen ons verhaal vertellen en laten zien dat afval waardevol is.’

Samenwerking

‘Jack Stuifbergen van Breedweer ken ik voor mijn gevoel altijd,’ lacht Bart. ‘FRANK about tea is net als Breedweer een social enterprise en vanuit die hoedanigheid spraken we elkaar regelmatig. Het hoogtepunt van onze samenwerking is het Van Gogh Museum waar Jack Unwaste heeft aangedragen bij de leveranciersdialogen. Met als resultaat dat er een serieuze pilot in de maak is om sinaasappelschil- en koffiedikzeep uit de dispenser te laten vloeien. Het is ontzettend belangrijk dat partners als Breedweer die plek voor je vrij maken om samen impact te realiseren.’

De uitdaging

‘Om het verschil te maken in de facilitaire dienstverlening dienen inkopers te pionieren en eigenaarschap te tonen over hun inkoop en wat zij produceren aan afvalstromen. Inkopers zouden buiten hun inkoopkader moeten denken en niet moeten zijn gekaderd door inkoop-kpi’s en inkoopbonussen. Waar het om draait is het creëren van gezamenlijke meerwaarde. Maar hoe krijg je inkopers zover? Belangrijk is dat het ‘anders denken’ door de hele organisatie gedragen wordt. Dus niet alleen door de inkoper, maar door alle afdelingen van hoog naar laag. Dat is een ware uitdaging, maar alleen dan kun je samen echt impact maken. Hoe wij daaraan bijdragen? Door afval zichtbaar, tastbaar, ruikbaar en voelbaar te maken. Want afval hoeft geen afval te zijn en kwalitatieve producten inkopen kan iedereen, ‘ besluit Bart.

Meer weten over Unwaste? Check nu het laatste nieuws op de website van Unwaste.

Back To Top