Ga naar hoofdinhoud

Willem van Spaendonck is onze Broeder Tuck van de inclusieve arbeidsmarkt. Als ervaringsdeskundige wil hij laten zien dat die inclusieve arbeidsmarkt echt mogelijk is. In deze blogserie portretteert hij mensen die door hun andere gebruiksaanwijzing bijzondere talenten ontwikkeld hebben en hun werkgever. Deze week ontmoet Willem, werknemer Priscilla en commercieel directeur Hein van Specialisterren.

Het verhaal van Specialisterren

Specialisterren is de specialist voor het leveren van diensten op het gebied van Business Intelligence, RPA- en Software Testing. Met behulp van de talenten van mensen met een vorm van autisme is het bedrijf erin geslaagd om de hoogste kwaliteit te leveren en een toonaangevende specialist te worden.

Het verhaal van Priscilla

Priscilla Sierhuis is op een bijzondere manier bij Specialisterren terechtgekomen. In september 2021 zag zij op Facebook dat Sjoerd van der Maaden een prikkelarm bedrijf had. Daar moet ik werken, dacht Priscilla en ze klom in de pen. Welke werkzaamheden zij zou moeten gaan doen, maakte haar niet zo bar veel uit. Voor Priscilla waren en zijn een rustige werkomgeving en duidelijk gestructureerde opdrachten het belangrijkste.

Inmiddels werkt Priscilla alweer meer dan een jaar bij Specialisteren. Wat het grote verschil is tussen Specialisterren en haar vorige werkgevers? Dat ze nu naast haar werk ook echt een sociaal leven kan hebben. Door de grote hoeveelheid prikkels van een kantoortuin moest zij in haar vrije tijd voorheen vaak nee zeggen. Priscilla: “Nu kan ik mijn werk zo organiseren dat ik energie overhoud en veel meer kan doen in mijn vrije tijd. Ik werk het liefst thuis, want daar kan ik mij optimaal concentreren. Naar kantoor ga ik voor de sociale contacten.”

Priscilla zit ook in de ondernemingsraad en doet graag mee aan de spelletjesmiddagen en de jaarlijks barbecue. Wat vindt ze van haar werk? “Leuk! Het blijft interessant om onvolkomenheden op te kunnen sporen. Soms werk ik via een script en soms via trial and error. Beide manieren hebben hun charmes.” Als ik Priscilla vraag waarom autisten dit werk zoveel beter kunnen dan neurotypische mensen is haar antwoord duidelijk. “Ik denk dat door gebrek aan variatie het werk voor neurotypische mensen soms saai wordt. Voor autistische mensen is dat juist een plus. Zelf heb ik geen diagnose autisme, maar in deze gestructureerde werkomgeving waar er alles aan gedaan wordt om overprikkeling te voorkomen, kan ik echt floreren.”

5 vragen aan Hein Masseling

  1. Wat zou je als eerste doen als directeur van het UWV?
    Ik zou mij erop concentreren dat wij nog meer maatwerk leveren en waar mogelijk meedenken met de kandidaat en zijn of haar toekomstige werkgever.
  2. Wat is het geheim van Specialisterren?
    Wij zijn intrinsiek gemotiveerd om mensen met autisme ook een goede werkplek te laten hebben. Dat bereiken wij met maximaal mensgericht maatwerk, waardoor wij onze klanten hoogwaardige dienstverlening kunnen aanbieden.
  3. Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt?
    Een paar jaar geleden wilde wij ook security testen gaan doen. Het bleek echter dat er andere eisen gesteld werden en het afbreukrisico groter was. Daarom waren wij niet in staat om aan de eisen van de klant te voldoen zonder onze unieke bedrijfscultuur in gevaar te brengen. Toen hebben wij natuurlijk voor onze mensen gekozen.
  4. Wat is jouw grootste geluksmoment binnen Specialisterren?
    Nu moet ik als commercieel directeur zeggen, hogere omzet. Maar het zit hem natuurlijk toch echt in het menselijke. Het blijft altijd mooi als een nieuwe medewerker zegt ik voel mij erkend en op mijn gemak. Dat is voor veel van onze medewerkers een compleet nieuwe ervaring en daar ben ik trots op.
  5. Welke bekende Nederlander zou je willen ontmoeten en wat zou jouw eerste vraag zijn?
    Mark Rutte, hij noemde Specialisterren als voorbeeld in zijn Willem Drees lezing in 2013. Ik zou zeggen: “Mark, binnenkort heb jij meer tijd. kom eens bij ons langs. En is het waar wat je tien jaar geleden over ons gezegd hebt?”

Lees hier het hele verhaal van onze Broeder Tuck.

Back To Top